Băbeni


Bibliotecar: Liliana Baloţeanu

Anul naşterii:  1969
Data încadrării ca bibliotecar: 1.03.1999
Profesia de bază: bibliotecar
Cursuri de biblioteconomie: da
Alte specializări: Cursuri IT/Lib, BSNB
Abilităţi utilizare I.T.: da


 Biblioteca admisa in prima etapă a Programului Biblionet (2009) - inaugurarea noilor servicii.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Informatii despre localitatea Băbeni


(in imagine, Casa de Cultură "Dragoş Vrânceanu")

Oraşul Băbeni este alcătuit din 7 localităţi componente: Băbeni, Bonciu, Capul Dealului, Pădureţu, Romani, Tătărani, Valea Mare.
Suprafata: 3570ha
Populatia: 9805 locuitori
Din unele informatii reiese ca numele localitatii Babeni provine de la familia Babeanu, care a avut o intensa mosie pe valea Bistritei, mosie donate ulterior Manastirii Bistrita, chiar de catre un membru al familiei amintite.
Localitatea Babeni este atestata documentar la 16 martie 1491, cand Banul Barbu al Craiovei doneaza satul Babeni Manastirii Bistrita.
Arhivele pamantului atesta ca satul Paduretu dateaza din anii 68-69 e.n. asa cum ne adeveresc monezile - dinarii de argint romanici din imperiul roman Galba, insirandu-se pana in anul 218 in timpul imperiului Elagabal, Severus. Chiar si documentul de arhiva din anul 1491 atesta ca erau aici locuitorii acestei comune.
Prin comuna trece drumul roman ce coboara pe sub coasta ce merge intretaidu-se mereu cu calea ferata, prin punctele din comuna Babeni; satul Valea-Mare, Raioasa, Lunca Garii, C.F.R. Babeni, iese din comuna spre Magura, taie paraul Govora, satul Stuparei si intra in satul Stolniceni - Castrul Buridava - unde exista o puternica asezare romana (Râurenii de azi).
Satul Babeni-Ungureni dateaza din anul 1760, cand „ungurenii” au venit aici de la Jina, in timpul imparatesei Austro-Ungariei, Maria Tereza; acestia au fugit, trecand muntii, deoarece nu se impacau cu birurile la care erau supusi de catre imparateasa.
Intr-un document din anul 1502,voievodul Radu cel Mare mentioneaza viata locuitorilor din Babeni si venirea familiilor  Lilea,Oprea si Nicula. De mentionat ca familia Lilea s-a asezat pentru prima data in satul Paduretu.
Geografic,orasul Babeni este incadrat in zona subcarpatilor Getici in partea de nord-est. Orasul Babeni este situate in zona centrala a judetului Valcea, la 18km sud de municipiul Dragasani, cu orasul Horezu si cu localitatile Nicolae Balcescu si Ladesti.
La nord - comuna Mihaiesti, la nord-vest - comuna Francesti, la vest - comuna Popesti, la sud-vest - comuna Sirineasa, - la sud comuna Ionesti, iar la est comuna Galicea.
Relieful este unul deluros, campia fiind prezenta in partea de sud, de-a lungul cursurilor Oltului si Bistritei, in nord-vest ridicandu-se dealuri aflate in cadrul platformei Oltetului, cu inaltimi pana la 297 m.
Reteaua hidrografica este constituita din raurile Olt, Bistrita si Luncavat, paraiele Morilor, Ranga si Stancalau.
In padurile Dejului, Coasta Tirului, Valea Imparatului si zavoaiele Boboaca si Macaneata predomina esentele de stejar, carpen, fag, pluta,rasinoase etc.
Fauna este bine reprezentata de animale precum cervidele, vulpea, iepurele si o mare varietate de  pasari: rate salbatice, egrete, berze; fauna acvatica: carasul, crapul, salaul, cleanul, bibanul, stiuca.
Resursele subsolului - petrol si gaze de sonda.
 Agricultura  este orientata  spre cresterea animalelor si cultura cerealalor - porumb si grau, alaturi de aceste culture apar culturi de legume, vita de vie si pomi fructiferi. Cresterea pasarilor si a suinelor se realizeaza in crescatorii moderne - Avicola Babeni, Suinprod Babeni.
 Industria este bine reprezentata, in orasul Babeni existand 150 agenti economici; cele mai puternice societati comerciale sunt cele de extractie de produse petroliere, de prelucrare a lemnului, de fabricare a nutreturilor concentrate etc.
Sanatatea: dispensarul medical a fost construit in 1980. Asistenta medicala este asigurata de 9 medici si 9 cadre sanitare-asistenti.
Invatamantul: in orasul Babeni functioneaza 12 unitati de invatamant, 5 gradinite de copii, 6 scoli primare si gimnaziale si un liceu.
Institutiile publice
Primaria, situata in centrul localitatii, are constructie proprie din 1959
In 1987 s-a construit Caminul Cultural, care, la 16 februarie 1992, a fost denumit Casa de Cultura „Dragos Vrânceanu”, dupa numele poetului originar din Babeni.
Biblioteca Publica Oraseneasca Babeni functioneaza in incinta Casei de Cultura Dragos Vranceanu, avand 13621 volume de carte.
Biblioteca Scolara –functioneaza in incinta Liceului Industrial Babeni.
Viata spirituala
Pe teritoriul orasului Babeni sunt 4 biserici;
-Biserica din Babeni- Ungureni a fost construita de catre staretul Manastirii Bistritei, la 19 mai 1777;
-Biserica din Romani a fost construita in anul 1625 de Radu Sardaru si Pocovnicul Matei;
-Biserica din Babeni-Gara,,Ciredar’’a fost construita in anul 1853 prin contributia crescatorilor de cirezi;
Biserica din Valea-Mare a fost construita in anul 1721 de clucerul Ioan Lahovary si prefectul Oromus;

Monumente Istorice
Biserica Capu Dealului –pe clopot se afla o inscriptie cu litere cirilice "Dat de Gheorghe Rasu 1818"
,,Monumentul eroilor" din Babeni se afla in curtea bisericii Babeni-Ungureni si s-a ridicat in anul 1931, in amintirea celor care s-au jertfit in primul razboi mondial.

Personalitati ale orasului Babeni:
Dragos Vrânceanu – poet, eseist, critic, traducator, - 14 februarie 1907 - 4 mai 1977.
Dragos Serafim – medic, scriitor, s-a nascut la 30 septembrie 1938.
Butoi Gheorghe  – profesor universitar, doctor docent cu specializare in ,,Economie Mondiala’’ - A.S.E. Bucuresti.
Vasilescu Dumitru – profesor universitar, fondatorul ,,Asociatiei Inginerilor  Constructori si Proiectanti ‘’ din Romania 1990-Universitatea Iasi.
Nacea Cristiana – lector, doctor universitar –Universitatea C-tin Brancoveanu Rm Valcea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu