marți, 12 iulie 2016

CinEd - Educaţie cinematografică în biblioteci, pentru tinerii vâlceni


Dragi colegi bibliotecari din judeţul Vâlcea,


Aşa cum anunţam în conferinţa de presă din 5 nov. 2015, de prezentare a Campaniei România EduCaB, intenţionăm să implementăm şi în bibliotecile noastre Proiectul CinEd – European Cinema Education for Youth - o iniţiativă europeană al cărei scop este dezvoltarea educaţiei cinematografice pentru elevi cu vârstele între 6 şi 19 ani din toată Europa.

Coordonat de Institutul Francez de la Paris si Cinemateca Franceză, proiectul aduce în parteneriat şapte ţări europene – Franţa, Portugalia, Spania, Italia, România, Bulgaria şi Cehia – care manifestă un interes aparte faţă de educaţia cinematografică.

Societatea Culturală NexT se va ocupa în România de activitățile dedicate elevilor de gimnaziu și liceu (vârste cuprinse intre 11-14, respectiv între 15-19).

Proiectul va realiza, cu ajutorul unei platforme digitale, un catalog de filme europene (ficţiune, animaţie, documentare, filme recente sau din patrimoniu), însoţite de materiale pedagogice, care vor fi puse la dispoziţia profesorilor, educatorilor şi a cât mai multor tineri în decursul anilor următori.

Obiective principale:
• ne dorim ca filmele propuse de CinEd să fie vizionate de cât mai mulţi copii şi tineri din România, la cinema, în şcoli şi în afara şcolii, deci inclusiv în biblioteci, ca elevii să-şi dezvolte un mod de-a privi şi înţelege filmele artistice (nu doar blockbusterele atât de la îndemână), devenind spectatori activi , cu viziuni critice.
• ne dorim să începem o discuţie cu profesorii şi educatorii, dar şi cu inspectoratele şi instituţiile aferente, despre nevoile care există in privinţa echipamentului tehnic (calculatoare, proiectoare, sisteme de sunet) sau la nivel de spaţii în care tinerii să facă cunoştinţă cu cinematograful de artă.
Mic calendar al acţiunilor care vor avea loc:
• toate filmele şi dosarele pedagogice incluse in proiectul CinEd sunt accesibile online începând cu luna aprilie 2016, pe platforma special creată pentru acest proiect, la cerere; crearea unui cont personal pe platformă este necesară pentru cei care doresc sa aibă acces la aceste resurse și să facă parte din acest program;
• training pentru profesori şi bibliotecari, sub îndrumarea unor critici de film şi profesioniști din domeniul cinematografiei: aprilie 2016 (a avut loc, pentru judeţele incluse în prima etapă a proiectului)
• proiecţii pentru elevi + dezbateri pe marginea filmelor, cu cineaști români invitați: aprilie, mai, iunie, iulie 2016

Pentru judeţul Vâlcea, intenţionăm începerea proiectului o dată cu debutul noului an şcolar 2016-2017, deci la jumătatea lunii septembrie.

Cei care doriţi materiale de promovare a proiectului - flyere, brosuri si afise CinEd - le puteţi găsi la subsemnatul.
O prezentare *ppt online a Proiectului CinEd poate fi vizualizată la adresa https://drive.google.com/file/d/0B-G7vrM7m93sdGNPQ3ctRVBaTGc/view?usp=sharing

Înscrierea bibliotecilor care doresc implementarea Proiectului CinEd în comunităţile locale se face online, creând cont de utilizator ("Înregistrare") şi completând formularul de la adresa http://event.institutfrancais.com/cined/ro/

Vă doresc succes!
Valentin Smedescu
____________________


*Societatea Culturală NexT se va ocupa în România de activitățile dedicate elevilor de gimnaziu și liceu (vârste cuprinse intre 11-14, respectiv între 15-19).
Societatea Culturală NexT a fost înființată în 2006 în memoria regizorului Cristian Nemescu și a sound-designerului și compozitorului Andrei Toncu.
Misiunea Societății Culturale NexT este să susţină cinemaul imaginativ şi inovator din întreaga lume. să descopere şi să promoveze în plan local, naţional şi internaţional cineaştii talentaţi aflaţi la începutul carierei lor și să educe o nouă generație de public de cinema.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu