marți, 7 iunie 2016

Comunicat de presa - Rezultate Campania Romania EduCaB


 




COMUNICAT DE PRESĂ

România EduCaB a desfășurat o campanie naţională de strângere de resurse pentru bibliotecile publice din zece județe din România, în perioada octombrie 2015 – mai 2016.
Pe baza listelor de nevoi de carte, mobilier și calculatoare, centralizate la bibliotecile județene, am identificat bibliotecile în care să ne concentrăm cu prioritate, cu precădere din mediul rural, din cele 10 județe incluse în campanie. Acestea sunt în număr de 140, adăugându-se un județ în plus fața de cele nouă în care pornisem campania inițial. Cele zece județe sunt: Brăila, Cluj, Constanța, Dâmboviţa, Dolj, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui și Vâlcea. Harta cu toate localitățile implicate este atașată.
În urma campaniei, am investit împreună în bibliotecile publice: 35.290 de cărți – majoritatea noi sau în stare foarte bună, 858 de articole de mobilier și 128 de PC-uri și laptopuri (majoritatea bunurilor au ajuns deja sau vor ajunge în luna iunie la bibliotecile locale). Am colaborat cu 42 de companii private, ONG-uri, edituri, autorități publice, licee, facultăți, librării, biblioteci, grupuri informale, cărora li s-au alăturat peste 200 de voluntari. La un prim sondaj putem spune că peste 1.300 de persoane, inclusiv persoane juridice, au investit în biblioteci via România EduCaB. Din cele 10 județe, în 32 de localități au fost inițiate şi campanii locale de colectare de resurse. În plus, un număr de 1.400 de volume de maculatură, rezultate în urma campaniei, sunt reciclate creativ în cadrul unor evenimente prin care ne propunem catalizarea unor comunităti de arhitecţi, artişti, ingineri care să colaboreze pentru dezvoltarea domeniului de reciclare creativă.
Fiecare dintre cele 140 de biblioteci locale, majoritatea biblioteci comunale sau sătești, au primit aproximativ 100 de cărți noi și în stare foarte bună, urmând ca la sfârșitul anului să caseze din fondul de carte existent, aflat în stare precară – ceea ce face parte din demersul EduCaB de reînnoire a fondului de carte. În plus, bibliotecile au beneficiat de carte în limba engleză, pentru copii și adulți şi material educaţional multimedia.
Mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă această investiţie, prieteni din institutii cum ar fi: Biblioteca Națională a României, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, bibliotecile judeţene din cele 10 judeţe unde implementăm momentan România EduCaB, Ipsos România, Centrul Român pentru Inovaţie în Dezvoltare Locală, Editura Niculescu, Editura Nemira, Tarsago (Reader’s Digest), Librăriile Cărturești, Let’s Do It Romania, Rompetrol, UniCredit Bank, ING Romania, IBM România,  Facultatea de Marketing din cadrul ASE București, Facultățile de Sociologie și de Psihologie (Universitatea București), CESI – Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii, Universitatea Româno-Americană,  Fundația Calea Victoriei, Ceainăria Camera din Față, Antony Frost English Bookshop, www.sub25.ro , www.totb.ro , CSM București, Festivalul Artistic HomeFest, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Titan Machinery, Evident Consulting, Learnity / Universitatea Alternativă, Saint Gobain, Rotaract Dolj, Rotaract Suceava, Foreign Policy Romania, Glamour Salon Expert, Active Watch și mulți, mulți alții. Investiţiile au fost făcute fie la nivel instituţional, fie la nivel de prieteni şi colaboratori din aceste organizaţii (campanii lansate la nivel de echipe mai mici, departamente, servicii etc.).



Despre România EduCaB
România EduCaB este o platformă naţională, inter-instituţională, inter-disciplinară lansată în 2015, cu scopul de a creşte capacitatea bibliotecilor publice de a răspunde nevoilor locale, catalizând resurse educaţionale pentru activarea unor mecanisme de dezvoltare durabilă în comunităţi.
Prin România EduCaB ne propunem să sprijinim procesul de creştere a capacităţii bibliotecilor publice de a funcţiona ca centre de resurse pentru comunităţile locale, oferind platforma instituţională pentru ca diverse organizaţii şi grupuri informale să se implice prin implementarea unor proiecte pe domeniul lor de expertiză, în funcţiile de nevoile locale.
Ce am învățat din campania de strângere de resurse
-          Ne-am dat seama că EduCaB nu este o entitate virtuală, ci o echipă de oameni motivați, interconectaţi care cred în puterea de a lucra împreună, care au capacitatea de a atrage alți oameni la fel de motivați prin energie bună şi un obiectiv comun. De asta ne place să spunem că punem împreună energiile societății.
-          Am cunoscut bibliotecari care își iubesc meseria și își doresc, la fel ca noi, să transforme biblioteca într-un ecosistem de învățare și un centru viu al comunității, prin programe educaționale, culturale, sociale, ridicând ştacheta de calitate a oportunităţilor de învăţare. 
-          Am crescut organic de la o mână de oameni, la o mulțime de oameni și instituții care cred în normalitatea binelui, normalitatea de a contribui la creşterea capacităţii organizaţionale a unor instituţii publice existente de a fi relevante şi semnificative în comunităţile unde activează.
-          Ne-am făcut prieteni din cele mai variate domenii: de la muzicieni, alpiniști, jurnaliști, sportivi la arhitecţi, studenți, elevi de liceu, directori de companii și edituri.




Contact  

Dacă aveți propuneri de parteneriate instituționale și private sau idei despre cum se mai poate investi durabil în biblioteci, ne gasiți pe www.educab.org sau la adresa de email: noi@educab.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu