joi, 5 mai 2016

Regulament Concurs „Valcea - colt de rai”, Editia 2016; Începem! :)


Dragi colegi bibliotecari din judeţul Vâlcea, 

aveţi mai jos Regulamentul Concursului „Valcea - colt de rai”, Editia 2016, a cărui etapă locală se va desfăşura până în data de 10 iunie a.c.
Ca şi în anii precedenţi, vă rog să vă implicaţi în organizarea activităţilor şi operaţiunilor deja "tradiţionale" de-acum (ne aflăm la a V-a ediţie), astfel încât să ne atingem obiectivele proiectului:
1. atragerea către biblioteca publică locală a unui număr cât mai mare de copii talentaţi
2. punerea în valoare - promovarea în online şi premierea în cadru festiv la Biblioteca Judeţeană "Antim Ivireanul" Vâlcea - a aptitudinilor creativ-literar-artistice ale acestora - înnăscute, dobândite în timpul instrucţiei şcolare sau manifestate ca "pasiune" de moment.

Reiterăm două prevederi importante a Regulamentului: 
Temele lucrărilor sunt la libera alegere a elevilor si vor pune in evidenta date si fapte istorice, monumente, trasaturi nobile ale spiritului oamenilor, frumusetea reliefului (florei, faunei), a traditiilor si valorilor cultural-spirituale locale; 
Fiecare creaţie din fiecare secţiune de concurs va avea înscris vizibil un cuvânt-cheie (cod) de recunoaştere, ales de candidat şi cunoscut de bibliotecar. Acest cuvânt-cheie, care poate conţine litere şi cifre, (ne) va permite identificarea autorilor lucrărilor după jurizarea anonimă acestora. Subliniem, elevii competitori în concurs nu-şi vor inscrie numele pe lucrări, ci doar cuvântul-cheie de recunoaştere.

Regulamentul de mai jos poate fi descărcat şi în format word - în vederea afişării sau promovării la nivel local, pe bloguri şi pagini Facebook proprii - de la adresa:


in foto: o parte din participanţii la Ediţia 2015 a proiectului, după festivitatea de premiere din 15 ianuarie a.c.

Vă mulţumesc.
organizator,
Valentin Smedescu
Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea


Regulament Concurs  „Valcea - colt de rai”, Editia 2016

SECTIUNEA 1. Organizatorii 

Concursul este organizat de Biblioteca Judeteana „Antim Ivireanul” Vâlcea şi bibliotecile publice din judeţul Vâlcea.
Organizatorii şi participantii la concurs se obliga sa respecte prezentul Regulament oficial de concurs, făcut public prin intermediul www.bibliotecivalcene.blogspot.ro si al paginii https://www.facebook.com/Biblioteci-Valcene-Valentin-Smedescu-1129989227018042/?fref=nf,  in data de 5.05.2016.

SECTIUNEA 2. Zona de desfasurare

Concursul este organizat si se desfasoara pe teritoriul judetului Valcea, in bibliotecile publice locale (Municipal
ă Drăgăşani, orasenesti si comunale + Biblioteca Judeteana „Antim Ivireanul”), cu utilizarea echipamentelor si tehnologiilor primite donatie prin Programul „Biblionet – lumea in biblioteca mea”. Concursul este parte a proiectelor conexe şi ulterioare Biblionet prin care asigurăm sustenabilitatea acestui program.

Concursul are cinci secţiuni, după cum urmează:
• Proza scurta/ Eseu
         •  Poezie
         • Pictura/ Desen
• Pictură pe temă religioasă (Icoană)
         • Creaţii video

SECTIUNEA 3. Durata

Concursul incepe in data de 10 mai 2016 si se deruleaza in doua etape:

- etapa locala (oraseneasca sau comunala), care va dura pana la data de 10 iunie 2016 (ora 24.00)
- etapa judeteana se va derula in perioada 11 iunie – 15 septembrie 2016.
Castigatorii etapelor locale ale Concursului, calificaţi în etapa judeţeană, vor fi anuntati oficial dupa data de 15 septembrie 2016.

SECTIUNEA 4. Mecanismul concursului

I.Etapa locala (comunala/oraseneasca):

a) In baza prezentului Regulament, bibliotecarul public opteaza pentru parteneri de proiect - cadre didactice, personalitati locale s.a.m.d., cu ajutorul carora concursul este promovat in scolile din localitate si, in general, in comunitate.

b) Participantii la concurs prezinta bibliotecarului public din localitate creatiile proprii, care pot fi: 
- trei poezii si/sau 
- trei picturi, care pot fi inclusiv pe temă religioasă (acuarela, grafica etc.) si/sau 
- trei creaţii de proza scurta (compunere, eseu etc.) si/ sau
- două creatii video.

Temele lucrărilor sunt la libera alegere a elevilor si vor pune in evidenta date si fapte istorice, monumente, trasaturi nobile ale spiritului oamenilor, frumusetea reliefului (florei, faunei), a traditiilor si valorilor cultural-spirituale locale; 
Fiecare creatie din fiecare secţiune de concurs va avea inscris vizibil un cuvânt-cheie (cod) de recunoaştere, ales de candidat şi cunoscut de bibliotecar. Acest cuvânt-cheie, care poate conţine litere şi cifre, (ne) va permite identificarea autorilor lucrărilor după jurizarea acestora. Subliniem, elevii competitori în concurs nu-şi vor inscrie numele pe lucrări, ci doar cuvântul-cheie de recunoaştere.  

c) Cu ajutorul bibliotecarului (daca este cazul) si utilizand computerele, scanerul si conexiunea Internet din biblioteca publică, participantii la concurs isi incarca in mediul on-line poeziile si proza sub forma de text (fisier *.doc), iar picturile/desenele – ca fotografii de rezolutie acceptabila (fisier  *.jpg); creatiile video vor fi incarcate in YouTube sau alt canal de gazduire gratuita a materialelor video; adresele din Internet (link-urile) unde se vor afla creatiile upload-ate din fiecare localitate vor fi facute publice de catre fiecare bibliotecar in parte, pe blogul www.bibliotecivalcene.blogspot.ro.
Nota: bibliotecarii care intampina dificultati in a infaptui operatiunile de mai sus sunt rugati sa il contacteze pe subsemnatul Valentin Smedescu, pentru indrumare prin e-mail sau telefon).

d) Bibliotecarul public si partenerii cadre didactice (obligatoriu un profesor de limba si literatura romana si - de dorit - un profesor de desen) se constituie intr-un juriu care evalueaza toate lucrarile centralizate la biblioteca locală.

e) Lucrările premiate la nivel local in fiecare sectiune de concurs sunt propuse de catre juriu pentru etapa judeteana a concursului; bibliotecarul anunţă pe www.bibliotecivalcene.blogspot.ro premianţii etapei locale a concursului şi link-urile la care se află creaţiile premiate.

f)  La serbarea de sfarsit de an a fiecarei scoli locale implicate/ atrase in proiect ar fi de dorit - si recomandăm - premierea castigatorilor, recunoasterea publica a talentului si meritelor lor in fata colegilor si a comunitatii.

II.Etapa judeteana:

a) Se constituie juriul de evaluare a creatiilor pentru cele patru sectiuni de concurs (componenta juriului va fi anuntata in timp util).

b) Subsemnatul, Valentin Smedescu, centralizeaza intr-un document online unic toate creatiile din cele cinci sectiuni. Aceste creatii, conţinând cuvântul-cheie care permite identificarea autorilor, vor fi libere la vizualizare in Internet. Creatiile vor fi puse, ulterior, la dispozitia juriului, cand acesta va hotari sa se intruneasca.

c) Juriul hotaraste, pana in data de 1 noiembrie 2016, cine sunt castigatorii Concursului “Valcea – colt de rai”, Ediţia 2016.

d) Rezultatele concursului - premiile obtinute de cei mai talentati si merituosi participanti – vor fi anuntate oficial, intr-un cadru festiv, la Biblioteca Judeteana “Antim Ivireanul” Valcea, in prezenta tuturor participantilor la Etapa judeteana si a bibliotecarilor-indrumători ai elevilor. Evenimentul va avea loc, cel mai probabil (ca în fiecare an) de Ziua Culturii Naţionale - 15 ianuarie 2017.

e) Administratiile locale (primarul si consiliul local) finantatoare ale bibliotecilor care se implica în organizarea concursului vor fi înstiintate (felicitate), prin corespondenta oficiala, despre meritele bibliotecarului si ale elevilor premiati.


SECTIUNEA 5. Procedura pentru validarea castigatorilor si pentru premiere

I.Etapa locala (comunala/oraseneasca):
Toti participantii la concurs, conform celor mentionate in sectiunea 4, vor fi invitati personal de catre bibliotecar la festivitatea de premiere de la nivel local (cum am mentionat, ideal ar fi ca aceasta sa se infaptuiasca in cadrul serbarii de sfarsit de an scolar, la care participantii la concurs ar trebui sa fie prezenti in calitate de elevi). Dupa ce sintetizeaza, in cateva fraze, importanta bibliotecii pentru comunitate, bibliotecarul spune cateva cuvinte despre concurs si obiectivele acestuia, ii felicita pe toti participantii, anunta componenta juriului care a hotarat premiile si inmaneaza diplome castigatorilor, pentru fiecare sectiune de concurs: mentiune/menţiuni (daca este cazul), premiul al III-lea, al II-lea si premiul I.
La final, bibliotecarul comunica asistentei ca elevii premiati la nivel local se califica pentru etapa judeteana a concursului si ca, impreuna cu acestia, se mai califica, în ordinea clasamentului inca unul sau doi elevi participanti la etapa locala (daca nu s-a acordat mentiune). In acest fel, localitatea accede in etapa judeteana cu cate cinci creatii pentru fiecare din cele cinci secţiuni.
Nota: pentru o fireasca incununare a Etapei locale a concursului, bibliotecarul trebuie sa incheie un parteneriat (care poate fi si un simplu acord verbal) cu conducerea scolii, astfel incat “ordinea de zi” a serbarii de sfarsit de an sa includa activitatea de premiere a castigatorilor concursului nostru.

II.Etapa judeteana:

La Biblioteca Judeteana “Antim Ivireanul” Valcea va fi organizata festivitatea de premiere a castigatorilor concursului. Toti bibliotecarii care propun candidati calificati in etapa judeteana vor fi prezenti impreuna cu acestia – daca este posibil, insotiti si de cadre didactice - la festivitatea de premiere.
Ne dorim ca  festivitatea de premiere sa fie o actiune înfaptuita inclusiv prin cointeresarea scolilor din judet in a-si aduce elevii merituosi la Ramnicu Valcea - sa viziteze Biblioteca Judeteana, sa constientizeze ca aceasta le apartine si lor si că institutia biblioteca publica, prin misiunea şi functiile ei, este de importanta strategica in societate.

SECTIUNEA 6. Responsabilitatea 

Prin participarea la concurs, toti elevii sunt de acord si se obliga sa se conformeze tuturor ce­rintelor si conditiilor impuse de organizatori, prin prezentul Regulament oficial, dar si normelor nescrise de consideratie pentru creatiile celorlalti competitori, de buna purtare si convietuire civica, inclusiv in timpul vizitei la Biblioteca Judeteana Valcea.

SECTIUNEA 7. Dreptul de participare

Concursul este deschis participarii tuturor prescolarilor, elevilor de ciclu primar si de gimnaziu, din toate localitatile judetului Valcea.
Concursul si inmanarea premiilor defasurandu-se in mod public, participarea la concurs constituie acordul ca numele castigatorilor, fotografiile lor si creatiile produse conform cerintelor fie făcute publice si utilizate gratuit în materiale audio, foto si video, de catre organizatori.

SECTIUNEA 8. Durabilitatea concursului

Ne dorim ca prezentul concurs sa fie organizat anual, sa inceteze numai în cazul producerii unui eveniment ce constituie forta majora (inclusiv în cazul imposibilitatii organizatorilor - din motive independente de vointa acestora - de a continua).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu