miercuri, 16 martie 2016

Galicea: ,, Ziua Tradiţiei- Anul Nou de Primavară" - 13.03.2016

          Sărbătoarea ,, Ziua Tradiţiei- Anul nou de primăvară”, organizată in parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Valcea, Consiliul Local Galicea, Primăria Galicea,  a adus la Biblioteca Locală Galicea, noi utilizatori  si cititori de carte din satele comunitaţii.
Cei prezenţi au urmărit cu mult interes programul de prezentare a istoricului sărbătorii din calendarul popular românesc, prezentat de bibliotecar.
          Manifestarea culturală sustinută pe 13.03.2016 si anume ,, Ziua Tradiţiei – Anul nou de primăvară”, face parte din Calendarul Popular al românilor, calendar păstrat cu sfinţenie in anumite zone ale ţării si promovat in comunitatea noastră incepînd cu anul 2006.
          Prezenţa in comunitate s-a facut prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale de pe lânga Consiliul Judeţean Vâlcea prin sărbătorirea Dragobetelui in ziua de 24 februarie, zi considerată ,, cap de primavară”. Se spune că în această zi ia sfârsit lunga noapte de iarnă deschisa la 30 noiembrie de Sf.Andrei, de alaiul zînelor Crăiesei Eftepir  şi încheiată cu alaiul tînărului Dragobete, băiatul drag tuturor fetelor  când românii sărbătoresc ,, Ziua dragostei “ sau ,, Ziua indragostitilor”.
Pe lînga calendarul popular există si un calendar  ce consemnează in credinţa moşilor şi strămoşilor ziua de 1 Martie ca fiind un nou inceput de redeşteptare a naturii. Este ziua in care firul    vremii tors de Baba Dochia se impletea  odinioară in culorile a două anotimpuri,  iarna şi vara, alb si negru, ziua şi noaptea, viaţa şi moartea.Cele doua fire de lână albă şi neagră se dăruiau atunci când pe cerul lunii martie strălucea Luna nouă. Cu timpul firul negru a fost înlocuit cu cel roşu, urmînd ca albul (puritatea) şi roşul (iubirea) să fie înpletit ca şnur al primăverii spre a fi dăruit ca ,,mărţişor” celor dragi , înainte de răsăritul soarelui.
             Încadrată liturgic ziua reinvierii naturii corespunde si cu reinvierea celor din vesnicie prin ,,pomenirea moşilor si strămoşilor” din sîmbăta mortilor.
Incadrată in tradiţie intră si ,,mama” cea care aduce viaţă pe pămănt prin nastere de prunci.
8 Martie zi de recunostiinţă pentru femeia care avea să devină ,, mamă a multor neamuri” după porunca divină, ajutor potrivit bărbatului, lucru ce aduce in atenţie ,, familia ca celulă a societăţii.
Calendarul popular prinde in  culorile timpului si obiceiurile creştine,  in  cazul  de fată ,, Lăsatul secului”,  ,,Rugăciunea şi postul”,  o perioada de 40 zile de purificare trupească  şi spirituală.
             Prezenţa doamnei profesor Roşu Andreea, director in cadrul Colegiului Naţional Matei Basarab, a doamnei profesor Stoica Elena, director al Centrului Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale, a doamnei Andreianu Mihaela, consilier judeţean, a d-lui profesor Georgescu Măcinic şi a altor intelectuali, a adus un surplus de educaţie şi cultură pentru cei prezenţi iar spectacolul inedit oferit de ,, Rapsodia Vălceană” a umplut inimile de cânt si bucurie.
Bibliotecar, Titu Maria

D-na Director Stoica Elena in Monografia Album, Arta Populara din Valcea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu