vineri, 26 februarie 2016

Dragobetele, sarbatorit in comuna Galicea

          Dragobetele, sarbatorit in comuna Galicea


Ziua dragostei la romani, este inscrisa in calendarul traditional la data de 24 februarie. Se spune ca un neam este recunoscut prin istoria sa, prin personalitatile sale, prin traditiile specifice, prin credinta si dragoste fata de Dumnezeu.Romanul se naste din dragoste divina si umana inainte de a se naste pamantean si ramine ancorat in dragostea oferita de Creator, de parinti si de neam.
Dragobete, este tanarul cu chip frumos, cu chip de lumina, care se face placut tuturor.El este fiul Dochiei, cea care ii ofera o educatie aleasa, o crestere sanatoasa, si o dragoste pe care sa o impartaseasca tuturor. Atragand in jurul sau tineri si tinere ii invata comportamentul dragostei divine si dragostei fata de aproapele.
Ca etimologie privind cuvantul ,, Dragobete “ ne putem restrange la cuvantul de origine ,, daca “, drag, care inseamna chip frumos, chip ales si cuvantul ,, betel” care semnifica casa lui Dumnezeu, locuinta Domnului. Deci Dragobetele se explica prin ,, tanarul drag din casa lui Dumnezeu”.
Sarbatoarea Dragobetelui surprinde permanenta creatiei sufletului romanesc care devine o petrecere cosmica prin dragoste, armonie,intelepciune si frumos.
In comuna Galicea in ziua de 24 februarie s-au desfasoarat ample manifestari culturale, incepute in anul 2007 la initiativa Centrului Judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale din judetul Valcea.Parteneriatul intre Primaria Galicea, Consiliul Local, Biblioteca Comunala Galicea, Scoala Gimnaziala Galicea, Scoala Primara Bratia Deal si Scoala de duminica de la Parohia Galicea a dus la implementarea unui proiect comunitar prin reluarea acestei sarbatori anuale unde tineri si tinere promoveaza traditia, datina si obiceiul si isi manifesta bucuria prin poezie si cantec, prin joc si voie buna aratandu-si dragostea si patriotismul printr-o petrecere alaturi de cei iubiti, inclusiv parinti si bunici.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu