miercuri, 2 septembrie 2015

30 de bibliotecari şi voluntari din ţară se vor întâlni la Mediaş la începutul lunii septembrie



Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret organizează Simpozionul cu tema : ,,Voluntariatul – schimb de experiență. Punct și de la capăt…cu Voluntarii în Bibliotecă !’’ în perioada 4 – 6 septembrie 2015, la sediul Bibliotecii Municipale ,,St. L. Roth’’ Mediaş, pentru a marca încheierea Proiectului Raftul cu iniţiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, implementat de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), timp de 9 luni de zile în 16 Biblioteci din ţară.
Proiectul și-a propus diversificarea oportunităţilor de implicare prin voluntariat în cadrul bibliotecilor publice din România, care să ofere oportunități calitative de implicare a cetățenilor de orice vârstă în beneficiul comunităților pe care le deservesc. şi  pentru a aduce în prim plan programele organizate cu voluntarii în cele 16 biblioteci din ţară aflate în Proiect. 


,,Programul  Simpozionului organizat la Mediaş va cuprinde prezentări, momente artistice, lansări de carte, ateliere creative, vizionări de filme, expoziţii de artă şi de lucru de mână toate desfăşurate într-un decor inedit, într-un cadru destins, cu porţi deschise şi pentru toţi vizitatorii care doresc să ne treacă pragul.
Vor prezenta lucrări despre activităţile derulate împreună cu voluntarii  un număr de 30 de bibliotecari din Bibliotecile din Cluj Napoca, Brăila, Bîrlad, Medgidia, Tg. Mureş, Reşiţa, Năvodari, Bucureşti, Ribiţa (Hunedoara), Pietrari (Vâlcea), dar şi din localităţile din jurul Mediaşului, precum Valea Viilor, Dîrlos’’, comunică Lucian Teodor Costea, director al Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret.
Simpozionul cu tema: ,,Voluntariatul – schimb de experiență. Punct și de la capăt…cu Voluntarii în Bibliotecă !’’ face parte din Programul de voluntariat al Bibliotecii ,,Voluntarii cărţilor din Bibliotecă’’ va începe vineri, 4 septembrie, la ora 9:00, la sediul Bibliotecii Municipale ,,St. L. Roth’’ .
Vor fi prezenţi reprezentanţi  ai Direcției Municipale pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret, ai ANBPR și ai PROVOBIS, precum şi  invitaţi din partea Centrului de Informare Turistică Ribiţa, judeţul Hunedoara.
,,În perioada 4 – 6 septembrie 2015 vor fi organizate patru expoziţii  inedite în Sala de conferinţe a Bibliotecii Municipale ,,St. L. Roth’’:
-       Expoziția de carte rară despre Primul Război Mondial, din colecția personală a istoricului bănățean Liviu Groza – prezintă  doamna dir. Clara Constantin de la Biblioteca Județeană ,,Paul Iorgovici’’ Reșița
-       Expoziția de pictură ,, Cetăți și flori, oameni și natură’’ – prezintă voluntara Ioana Duma
-       Expoziţia ,,Litere și meșteșuguri din comuna Ribița’’ – prezintă Monica Dușan - Biblioteca Comunală Ribița și Dorina Rus – Centrul de Informare Turistică Ribița – Hunedoara
-       Expoziția de pictură pe apă ,,Experimente’’ și prezentarea tablourilor realizate de voluntarii din Medgidia: ,,Armonie  și culoare’’ prezintă Alina Ocheană - Biblioteca Municipală Medgidia
Totodată va avea loc şi lansarea cărţii autoarei Ioana Crihană:  ,,Julie cea săltăreață și vecinul Cioc-Cioc’’,  apărută la Sinaia, Editura Amanda Edit, în cursul acestui an, ediţie bilingvă româno-engleză. Este o apariţie recentă a literaturii pentru copii şi se adresează cu deosebire copiilor preşcolari. Cartea are ilustrații minunate, ce descriu o lume mirifică, asemeni Călătoriilor lui Alice’’, comunică Antonela Sofia Barbu, coordonator Program de voluntariat.

Participanţii vor dona Bibliotecii din Mediaş, obiecte lucrate de voluntari și afișe realizate în timpul programelor de către voluntari, pentru a realiza în viitor o expoziţie colectivă, aceasta urmând a fi promovată în alte biblioteci partenere din ţară, cu scopul de a prezenta  rezultatele programelor de voluntariat. 

Bibliotecar,
Crina Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu